blogovanje by Slavac

Mar 1, 2009

Groningen


Za pet sati danas u Groningenu pogledah skoro sve sto su knjiga i wikitravel nalagali priljeznom putniku. Studentski grad, 50 000 studenata na 200 000 stanovnika. Mozda su zato jutros ranom zorom 11h neka pjan-pjancijata trojica pjevali i zapomagali ispred nekog kafica.
U gradu ima sve redom ko i u svakom drugom holandskom: crkva (il pet-shes njih), glavni trg sa opstinom i eventualno crkvom i tornjem, poneki kanal sa brod-kucama, i gomilu preslatkih malih parkova koji samo iskoce ispred tebe ;). Shoping centar je u glavnoj ulici (u Holandiji su zabranjeni golemi trzni centri izvan grada!!!!!!! mudri oni) i tu vazda stiska i navala.
Al Groningen ima taj cudni i karakteristicni muzej, na vodi, iz nekih cudnih dijelova, saren, lud i bogami i poskup :).
A ima i parking. E sto se odusevih parkingom za bicikle ljudi moji. Taman ispred zeljeznicke, platforma jedna betonska, malo onako valovita. Ispod bicikli, iznad kruzne cudne klupe za sjedenje i lijepa skulptura. I rupe kroz koja rastu drveta, steta da se sasijeku. Mnogo slatko.
Dvije neke cudne zgrade (daaaa ko o cemu, ja o zgradama), sto su kao bas onako lude, e njih nisam uspjela da nadjem. Al sam ih bez obzira dodala u slike (ostrije oko ce oko njih primijetiti tropski bujnu ultra zelenu travu hehehe)

1 Komentari:

  • At 9:47 AM, Anonymous Anonymous rece…

    Добар старт

     

Post a Comment

<< Home