Trazili ste - UZIVAJTE :)
iliti - odavanje pocasti sarmicama mog tate Milosa Rike :D
S tim u vezi...zanimljiva slucajnost,na sajtu B92 svjeze osvano prigodan tekst sa uputstvom za pripremu ...koji prenosim skoro pa u cjelosti :D
Sarma. U samom zvuku te reči ima nečega što oslikava njenu kompleksnu prirodu, harmoničan i dinamičan ukus, punoću i izazovnost njenog mirisa. Ono "r" koje se smestilo u sredini reči svojom snagom ističe mekotu prethodnog "sa" i potonjeg "ma", istovremeno ih povezujući u neponovljivu "sarmu".
Da ne bude zabune. Sarma o kojoj vredi pisati isključivo je sarma od kiselog kupusa, dok je sarmica od zelja ili od slatkog kupusa samo zahvaljujući postupku pripreme uspela da zasluži to ponosno ime. Sarmu od vinove loze treba gledati sa nešto više blagonakonosti, usled nijanse oporosti i hrapavosti lista koja joj daje specifičan ukus, ali ni ona ne može da se poredi sa jedinom sarmom koja sa punim pravom nosi to ime.
Koliko je samo vekova sporog napretka i postepenog razvijanja znanja, tehnologije i ukusa bilo potrebno da prođe do nastanka sarme od kiselog kupusa? ...
citav tekst
4 Komentari:
At 4:47 PM, Anonymous rece…
Samo da dodam - ima sarmi i sarmi, al jedna je Sarma sa S...pogadjate - Sarma moje drage majke! ;) A nisam to hasao eve ima 3+ meseci...tuga bozja...
At 10:18 AM, Anonymous rece…
Mmmmmmmm Sarmmmmmmmmmma :)
At 8:24 PM, Anonymous rece…
Daj bre, kakvi ste vi to Srbi?!?! ;) Samo biljak pored moje maloumnosti ostavlja komentar na sarmu?!?! Pa da...sto rekose: "Svet ode u propast - najbolje golfer crnac a reper belac"...sada mozemo da dodamo i da Srbi ne hasaju sarmu...Apokalipsa samo sto nije...
At 11:47 AM, avmusa rece…
Konacno... Sarma...
Hvala Bogu da si se setila, bre...
Jes da janisam stigao da ih probam, ali bice druga prilika... Bar se nadam...
Jos malo jagnjetine da se doda uz sve...
I samo da znas... Ona gibanica mora da se razvije... Ne interesuje me kako, ali mora da bude u skorije vreme...
PS
Sori sto kasnim sa postovima... Guzva, guzva...
Post a Comment
<< Home