blogovanje by Slavac

Oct 29, 2007

Le Grad


La Ciotat (u prevodu sa starog francuskog dijalekta ovdje u Provansi, tzv ocitanskog jezika ni manje ni vise nego The Grad :)) je i opet jedno cuda puno mjestasce na jugu Francuske. Vise se ni ne odusevaljavam :). Evo zasto su oni posebni. Izmislili BOCANJE, da daaaa, i zovu ga Petanque i sad svi Francuzi bocaju ko ludi. Onda cuvena braca Lumier ovdje bas u ovom preslatkom gradicu na moru pustise prvu projekciju animiranog filma.I eto grada u istoriji. I eto najstarijeg bioskopa na svijetu bas tu. A gradjani su inace veseljaci. I bome drze do istorije i tradicije provansalske, narocito srednjovjekovne :)Toliko su tradicionalni (a opet moderni, sto ono pise na sajtu Turisticke organizacije Srbije za nasu Srbijicu heheheh) da svake godine prave srednjovjekovno veselje, svi navuku kostime i paradiraju gradom tri dana. A turisti nagrnu,a stanovnici paradiraju, pa poziraju, pa prodaju raznorazne prigodne zezalice za fine pare. Sumo sumare, svima dobro :) FOTKEEE

5 Komentari:

  • At 8:57 AM, Blogger Мукајло rece…

    Lepo je taj Ciotat, i simpaticna je ta srednjovekovno kostimirana zajebancija, ali im za izmisljanje bocanja nista ne verujem.
    Upravo na wikipediji na linku koji si poslala pise da su ga izmislili 1907. u tom Ciotatu, a zna se da je bocanje drevna Mediteranska igra.

    Prilazem jos par linkova na temu :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bocce
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C4%87anje

     
  • At 9:55 AM, Blogger Slavica rece…

    Hehehe davno nas profesor makroekonomije reko' da ne koristimo wikipediju za ikakav ozbiljan research :) Izvinjajem se zbog predocavanja nedovoljno pouzdanih fakata :) A rjesenje bocanje nedoumice je jednostavno: izmislili ga mi iz Boljanica (mog rodnog mjesta ;)) , dugo se zvalo boljanicanje ;) al vremenom postalo bocanje... :)

     
  • At 10:11 AM, Blogger Мукајло rece…

    To vec zvuci mnogo bolje od nekog tamo Ciotata.
    U to ime bi u Boljanicama trebalo napraviti muzej Bocanja (Boljanicanja) i organizovati neki festivalcic na tu temu :)

     
  • At 10:22 AM, Blogger Veljko rece…

    Ovi kostimi su stvaaarno fantasticni (pa makar slagali za bocanje :) ). A pogotovo sto ih ima raznih 'sojeva', nisu sve nobles, nego ima i onih koji su kao ulicari (ona krezuba baba je zakon :) )

     
  • At 10:36 AM, Anonymous Anonymous rece…

    Lepo bogme, lepo...nego, da bi postigli 100% efekat imitiranja medieval vremena, fali im mozda i neko sa kugom ili kolerom! :D To bi bio fazon - kostim obolelog...mozda bi se neko i istripovao da je istina.

    Lepe fotkice, lepo mestasce.
    Sedi, odlican 5-! ;)

    Pozzdrav

     

Post a Comment

<< Home